Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monstery

Monstery 

Monstera je rod rostlin z čeledi árónovité. Jsou to vesměs mohutné liány, vyskytující se výhradně v tropické Americe. Většina druhů má rozměrné, charakteristicky děrované listy. Květy jsou uspořádané do palice toulcem a jsou opylovány hmyzem.  Rod obsahuje asi 40 druhů a je rozšířen ve vlhkých tropech od Mexika po Brazílii. Nejvíce druhů roste v horských pralesích střední Ameriky. Monstery rostou zpravidla jako poloepifyty na kmenech stromů. Monstera skvostná je často pěstována jako robustní pokojová rostlina. Řidčeji se pěstují i jiné druhy. Ze vzdušných kořenů různých druhů se v tropické Americe zhotovují různé řemeslné výrobky a zralá plodenství jsou jedlá.  

cataphylls_on_philodendron_3471s.jpgmonstera-izbova-rastlina_1581521691.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozor jsou jedovaté!!  

Monstery obsahují podobně jako jiné árónovité  rostliny v listech, stoncích, vzdušných kořenech i nezralých plodech krystaly šťavelanu vápenatého, které mohou způsobit při rozžvýkání bolestivé podráždění sliznic a trávicího traktu. Může se objevit také otok, horkost, chrapot a ztížené polykání. Nebezpečnost pro domácí zvířata je poměrně nízká, po konzumaci se může objevit slinění a zvracení. Prognóza bývá dobrá a lékařské ošetření je zřídka zapotřebí. 

2c9ba13012ac41d4b099c2e19e2bef73_w1000.jpgmonstera-deliciosa-planta-queso-suizo-bosque-nuboso-manizales-colombia_660575-52.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak je pěstovat? 

Pro pěstování monstery skvostné je vhodné do blízkosti rostliny umístit oporu např. v podobě dřevěného sloupku. Sází se do humózní, dobře propustné půdy. V chladnějším období je vhodné poněkud omezit zálivku. Hnojí se v letním období přiměřenými dávkami tekutého hnojiva. Rostlina dobře snáší i suchý vzduch. Monstery se množí stonkovými řízky se 3 až 4 uzlinami a několika vzdušnými kořeny. 

Zdroj: Wikipedia

dsc_0506.jpg